Hvis man skal på sin første skiferie, så vil man hurtigt blive mødt af forskellige markeringer i skiterrænet, hvor hver piste er markeret med en farvekode. Hvis man tidligere har stået på ski i de nordiske lande, så tror man måske, man allerede kender til farvekoderne i forvejen, men nu opstår forvirringen, for langs Alperne anvendes der en anderledes farvekode. Her kommer der en kort gennemgang af skipisternes farvekode og en tilhørende beskrivelse.

 

To forskellige farvekoder

Der findes heldigvis kun to forskellige typer farvekoder, og de hører dels til områderne Norden og Alperne, så de fleste skal altså kun koncentrere sig om at anvende én enkelt farvekode på skiferien, det havde jo straks været et mere omfattende problem, hvis hvert land anvendte sin egen farvekode. Det var jo nemmest for folk, hvis der var tale om vidt forskellige farver, men desværre har begge områder valgt at benytte samme farver men på forskellige måder, så det er nemt at blive forvirret. Indenfor det et alpine skimekka benytter man sig af farverne sort, rød, blå og grøn, når man beskriver sværhedsgraden på pisterne. I rækkefølge kommer farverne her med de letteste pister først:

  1. Grøn
  2. Blå
  3. Rød
  4. Sort

 

 

 

Beskrivelse af de enkelte farver

Man finder nemmest en generel oversigt, hvis man inddeler pisternes sværhedsgrad fra 1 (nemmest) til 5 (sværest).

  1. Niveau 1 kategoriseres grønt i Norden (og ikke i Alperne), og det omfatter børnebakkerne til nybegyndere og børn. Her lærer man altså i første omgang at stå oprejst på skiene her er der tale om rimeligt fladt terræn med kun mindre bakker.
  2. Niveau 2 kategoriseres blåt i Norden (og grønt i Alperne), og det omfatter en let piste uden den helt store hældning. Her er der mulighed for at lave et par sving og få lidt fart på skiene. Hvis man vælter, vil man som regel ikke få smerter, da man lander i blød sne.
  3. Niveau 3 kategoriseres rødt i Norden (og blåt i Alperne), og farven beskriver nogle store brede og lækre boulevarder, hvor man har mulighed for at pudse stilen af og føle sig hjemme.
  4. Niveau 4 kategoriseres sort i Norden (og rødt i Alperne), og farven beskriver lidt stejlere og smallere pister end ved niveau 3. Her kan man sagtens møde lidt svære passager, men som ofte er der tale om præparerede pister med en pæn hældning.
  5. Niveau 5 kategoriseres ikke i Norden (men sort i Alperne), og her står det for de stejle og til tider meget smalle pister. De er sjældent præpareret, derfor kaldes de for pukkelpister, og der vil også være udfordrende steder, hvor man skal ud på lidt vovet skiløb, hvilket de erfarne skiløbere ser frem til.