Inden for vintersportsgrenene findes der masser af forskellige discipliner, og skiløb med langrend og slalom er naturligvis den største og mest udbredte slags, men snowboarding er efterhånden blevet så udbredt, at omkring 30 % af vintersportsudøverne dyrker dette.

Snowboarding er en sportsgren, som indeholder elementer fra både surfing, skateboarding og skiløb, idet man jo bare står på et snowboard bræt ned ad sneskråningen, og man prøver på at lave tricks og smarte finter med hop og spring samt forhindringer, som virker enormt sejt, så det er især mænd i alderen 18-24 år, der dyrker denne sportsgren.

 

Forskellige discipliner indenfor snowboarding

Faktisk findes der knapt så mange regler og afgrænsninger inden for snowboarding, da man jo netop hylder den frie udfoldelse på brættet, men alligevel findes der nogle overordnede retningslinjer. Snowboarding kan være en farlig adventure sport på samme måde som skateboarding, så man må træne på de nemme baner, før man er klar til at begå sig på de stejle områder med svære forhindringer.

Mange teenagere får smag for snowboarding, da der er tale om en cool sportsgren, hvor man selv kan bestemme tempoet og indholdet. Normalt dyrker man snowboarding på specielle afgrænsede områder (snowparks), hvor der findes forskellige forhindringsbaner udstyret med bakker, hop, rails (skinner), bænke samt halfpipes, og man opererer med disse begreber:

 

  • Freestyle
  • Halfpipe
  • Slopestyle
  • Snowboard Cross

 

Og disse begreber betyder:

 

  1. Snowboarding har siden 1998 været en olympisk sportsgren (Alpine snowboarding), så der er altså både tale om en seriøs men også en afslappet måde at dyrke sin hobby på. Det gælder om at gennemføre banerne og forhindringerne på den nemmeste og smarteste måde, så man får publikums gunstbevisning samt point. Her kommer en mere udførlig forklaring ombegreberne:
  2. Freeride/All-mountain kan man bruge både på pisten samt udenfor pisten (offpiste), og her bestememr man selv indholdet, men de fleste bruger stilen freestyle med flere tricks såsom hop på rails (skinner eller gelændere) samt halfpipe.
  3. En halfpipe er en forhindringsrampe ofte bygget af sne, man skal passere med sit snowboard, og en halfpipe er formet som et halvt rør, der er gennemskåret på langs, og visse af dem har endda indlagt et fald, så der er ekstra muligheder for tricks. Man anvender halfpipe som en freestyledisciplin ved flere konkurrencer såsom de populære X games.
  4. Slopestyle er en anden form for freestyle, som overordnet går ud på at køre gennem en bane, hvor man undervejs laver forskellige tricks på rails og kickers (skinner og hop), som man ser tilsvarende indenfor mountainbike freestyle. Slopestyle er en af de mest populære discipliner ved Winter X Games, og det var endda en olympisk disciplin ved vinter-OL 2014.
  5. Snowboard Cross kaldes også for Snowboarder X, SBX, Boardercross, Boarder-X eller BX), ogdeter en form for konkurrence, hvor en gruppe af fire snowboardere starter samtidig fra toppen af en nedadgående bane, og man konkurrer så i at nå ned til bunden på kortest mulige tid. Dette er har været på det olympiske program siden 2006.

Generelt om snowboarding

Alle skal jo begynde på en ny sportsgren på et eller andet tidspunkt, og her kommer lidt generelle råd til begynderne indenfor vintersport og snowboarding. Det gælder om at være godt forberedt, så påklædningen og udstyret er vigtigt. Husk derfor altid at fastspænde en hjelm til hovedet, så man ikke kommer alvorligt til skade. Det er også vigtigt at få håndledsbeskyttere med tilhørende vanter samt passende bukser, som normalt er lacrosse målmandsbukser.

Lacrosse shorts er egentligt bare cykel shorts med aftagelige puder, der beskytter hofter, skridt og lår samt et vigtigt stykke tynd plast som skjold på halebenet. Fakta er nemlig, at man i begyndelsen ofte vil falde, så det gælder om at være godt garderet mod dette. Det gælder om at lære bevægelserne rigtigt, så man kan foretage sving og standsninger på en elegant måde. Man skal lære at trykke med sine hæle samt dreje sin krop, mens man snowboarder. Når man presser sin vægt ned på hælene, så gælder det om langsomt at tage vægten fra hælene samt styre i den rigtige retning.

Billede: Eskimo Pic